Moim dzisiejszym bohaterem wpisu będzie olej kokosowy.
Olej kokosowy (
masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej roślinny otrzymywany poprzez
tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (
Cocos nucifera).
Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia". Kokosy zawierają wiele składników odżywczych,
a także leczniczych. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje
się z miąższu kokosa poprzez jego mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się
naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana
jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej,
przypominając na pierwszy rzut oka smalec.
Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych tłuszczów jest niższa
kaloryczność. Kwasy tłuszczowe oleju kokosowego zbudowane są z
łańcuchów średniej długości, co przekłada się na to, że tłuszcz jest
zamieniany na energię, a nie – jak w przypadku długich łańcuchów
nasyconych kwasów tłuszczowych – magazynowany w postaci złogów i
niechcianych zapasów. Zatem spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę
zbędnych kilogramów.
Jest stosowany w przemyśle spożywczym. Z powodzeniem
można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw.
Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.
Znakomicie sprawdza się przy smażeniu potraw, ponieważ
można go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury; jest doskonały do
smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że świetnie
sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w
pieczeniu.
Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce
jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go
bezpośrednio na całe ciało, efektem są elastyczna skóra i błyszczące
zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się
skóry.
Właściwości oleju kokosowego:
- Wzmacnia mięśnie oraz pracę serca
- Wspomaga działąnie tarczycy
- Nie obciąża trzustki
- Wspomaga układ odpornościowy
- Wzmacnia wątrobę
- Działa przeciwbakteryjnie
- Przeciwdziała osteoporozie
- Łagodzi dolegliwości cukrzycowe
- Wspomaga trawienie i wchłanianie pokarmu
- Wspomaga gojenie ran
- Zapobiega plamom starczym
- Pomaga przy egzemach
- Spowalnia powstawanie zmarszczek
- Odżywia skórę
- Wzmacnia włosy i działa przeciwłupieżowo
- Świetnie nadaje się do stosowania przy masażach.
Zalety i potwierdzone działania:
- Pobudza przemianę materii wskazany jest szczególnie przy niedoczynności tarczycy
- Obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega osadzaniu się go w tętnicach
- Szybko dostarcza energię
- Wzmacnia mięśnie, w tym nasz najważniejszy sercowy.
PODOBNO zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek masy ciała o około 0,5 kg miesięcznie.
Olej kokosowy zastosowałam :
- do pielęgnacji włosów,
- do pielęgnacji ciała.
Pielęgnacja włosów.
Regularne olejowanie moich włosów nie wchodzi w grę, gdyż są one zbyt cienkie i obciążone. Olej kokosowy stosowałam na sucho przed umyciem włosów, raz w tygodniu. Nieprzesadną ilość oleju, podgrzałam by uzyskał płynną konsystencję, następnie nałożyłam na suche włosy. Po dwóch godzinach olej zmyłam szamponem. Włosy wyglądały na zdrowe, nawilżone a do tego mega błyszczące. Próbowałam również zabezpieczyć olejem końcówki moich włosów przed rozdwajaniem. Niestety w tym przypadku olej nie sprawdził się, gdyż nawet mała kapka oleju powodowała zbyt szybkie przetłuszczanie się włosów.
Pielęgnacja ciała.
Olej stosowałam na noc, na suche partię ciała, w moim przypadku łokcie, kolana, a nawet usta. Skóra była nawilżona i gładka, a stan jej jakby się poprawił.
Niestety co dobre szybko się kończy, nawet wydajny olej kokosowy ...
Mój olej kokosowy pochodzi ze stron olejkokosowy.pl i jest w 100% naturalny!
Ponadto, polecam do przeczytania ciekawy artykuł jednej z blogerek
cudownediety.blogspot.com , w którym opisuje zastosowania oleju kokosowego, na prawdę jest tego ogrom :)
Olej kokosowy ma wiele właściwości i zastosowań, czy Wam udało wykorzystać się go w inny sposób niż mi?
antii